Se for deg – du har bestemt deg, nok er nok, du vil gjøre endringer i kostholdet, miste noen kilo, få mer energi, gjøre de riktige matvalgene. Du går for «alt eller ingenting» og at nå gjelder det å holde en streng diett. Ingen karbohydrater, ingen søtsaker, ingen gluten, ingen melkeprodukter, ingen soya, bare frukt og grønnsaker og protein. Motivasjonen er på topp! Fristelsene er mange og bare etter noen dager spiser du noe som absolutt ikke er en del av din diett nå. Frustrert og fortvilet kaster du inn håndkleet og gir opp. Hva gikk galt?

Det florerer av strenge dietter og ofte i disse diettene må det unngås ulike matvarer, som for eksempel sukker, karbohydrater, melkeprodukter fett og mye annet. Hvorfor ønsker vi disse diettene og hvorfor er de så utbredt? Når kalorier begrenses eller elimineres fra kostholdet vil man vanligvis gå ned i vekt og det er en kjensgjerning at alle dietter virker. Du vil gå ned i vekt og for noen vil kiloene renne av over kort tid. Men hva er det du utsetter deg for?

Det kan være både fordeler og ulemper ved en streng diett, noen av de vektlegger inntak av grønnsaker og frukt og begrensning av bearbeidet mat, tilsatt sukker, salt, mettet fett. Men mange av de blir for ensidige og passer ikke inn i vårt hverdagsliv. Målet er jo å jobbe for et sunt og balansert kosthold som passer for deg. For å hjelpe deg til å forstå hvorfor strenge dietter ofte ikke fungerer så har jeg sett på noen fallgruver:

1. Begrensning kan føre til mangel på næringsstoffer

Når du begrenser eller utelater matvarer/matvaregrupper kan det føre til nedsatt energi og mangel på viktige næringsstoffer. Det kan også føre til at det er blir ubalanse i makronæringsstoffer som karbohydrater, protein og fett. Målet er å ha balanse i enhver kostholdsendring. Nøkkelen er balanse i næringsstoffer og ved å begrense mange matvarer kan det føre til en ubalanse.

2. Resultatet blir kortvarig

Spør deg selv; Er denne nye dietten en realistisk endring og kan være en del av min livsstil? Kan jeg opprettholde den? Hvis det ikke er en livsstilsendring og det er kun vekttap som er målet vil kiloene du har tatt av komme tilbake når du slutter å begrense matvarer og går tilbake til dine normale spisevaner.

3. Passer du på musklene dine?

Å få vekk overflødig fett er vanskelig uten at muskelmasse går tapt. Ved vektreduksjon er du i underskudd av energi og kroppen vil hente energi både fra fett og muskler. Jo raskere du går ned i vekt, jo mer muskelmasse går tapt. Du vil jo ha best mulig forbrenning og nøkkelen til å opprettholde muskelmassen er en moderat vektnedgang sammen med styrketrening.

4. God mat og dårlig mat

Å differensiere mellom god og dårlig mat kan føre til frustrasjon og skyldfølelse, noe som gjør det vanskeligere å få gode resultater med en streng diett. Ved å tenke at «denne kan jeg spise» mot «denne kan jeg ikke spise» gir rom for skyldfølelse. Et eksempel kan være, du assosierer sjokoladekake som «dårlig mat». Du er i selskap og det er sjokoladekake og du tar et stykke. I stedet for å ha det fint i selskapet blir du din verste fiende og går rundt og tenker på at du har spist «dårlig mat». Istedenfor å definere mat som god og dårlig, få en forståelse for hvordan dine valg påvirker kroppen og helsen din, både på kort og lang sikt.

My problem ...

Ha med deg disse tankene når du ønsker å gå ned i vekt. Skap deg et balansert syn på dine helse- og velværemål. Da vil dine muligheter til å lykkes i din livsstilsendring bli større og resultatet kan vedvare. Tenk hva du kan få til, du kan få til en ny livsstil som varer resten av livet, ikke bare for denne sommeren. Kroppen trenger tid til å tilpasse seg og ved ekstremdietter har den ikke sjangs.

Dropp quick-fix og skap positive og varige endringer.

Vigdis

 

 

Comments

Kommentarer