Opp med skapdøra, titter, lukker den igjen. Opp med kjøleskapsdøra, ingenting? Jeg kikker, bak eggene? Nei. Kanskje det finnes noe bak gulosten lengst der inne? Nei, ikke i døra heller? Søren. Fryseren? Jeg springer ned trappen og bort til fryseboksen. Kanskje vi har noe is liggende? Nei.. Huff.
Jeg kommer på at vi har Nutella. Springer opp trappen og river opp kjøkkenskuffen. Jeg finner frem en teskje. Skal jeg?

Nicole_Nutella_1000x650

Når søndagspålegget ryker

Og her sitter jeg og tenker. Har jeg kontroll over søtsuget eller er det søtsuget som har tatt kontrollen over meg? Hvor sitter søtsuget og hva kan jeg gjøre for å motstå? Og hvilken strategi er best; å motstå eller å unne seg bare litt?

Det finnes uendelige mange råd om hvordan man skal få bukt med et søtsug. Hvordan ta kontrollen? Hvordan kutte ut sukker? Ukebladene spruter gode overskrifter mot oss, men inne i bladene finner jeg som oftest kortvarige råd. Ikke det at rådene ikke er gode, men jeg husker de bare ikke når søtsuget stormer i kroppen min. Og om jeg så skulle huske ett, så har jeg kanskje vanskelig for å få omsatt det. Nettopp derfor må jeg ha mine egne taktikker. Noe som er mitt, noe jeg eier. For disse glemmer jeg ikke så fort; de har jeg jo funnet på helt selv!

Og hver og en av oss vil nok måtte finne sine egne strategier, da vi har så ulike årsaker til hvorfor søtsuget oppstår og enda flere ulikheter i forhold til hva som motiverer oss. For min del så handler det ikke lenger om å få kontroll eller kutte det helt ut. Jeg må finne årsaken og de bakenforliggende grunnene til at kroppen min plutselig skriker etter noe søtt. Vet jeg dette, skjønner jeg hvorfor kroppen min har det så fælt, og jeg, eller hodet mitt, kan ta valg som kroppen min senere vil takke meg for.

Når kroppen hungrer etter søtt er det et signal på et behov. Sukker i seg selv gir ikke kroppen noen nytte. Det er en quick fix som på veldig kort sikt kan dekke over et underliggende behov. Er jeg tom for energi? Er det lenge siden jeg har spist? Er jeg trøtt? Er jeg stresset?

Som småbarnsmor er det som regel en kombinasjon av tretthet og stress som ved leggetid fører meg mot hjørneskapet der vi har vårt lille lager. Det er ikke alltid jeg kan gå å legge meg, jeg må jo bare sette på en vask, brette tøy, rydde litt og smøre nistepakker før jeg skal i seng. Også skulle jeg så gjerne drøyd leggingen enda en times tid, for å rekke å ligge litt på sofaen med fjernkontrollen i hånda. Men, orker jeg det uten påfyll?

Kroppen har behov for energi og den ønsker det nå!

Jeg drister meg til å si at det alltid ligger en årsak bak et søtsug! Finn denne og du vet hva som må til!
Det dumme er at denne årsaken ikke alltid er like enkel å finne ut av. For hvor ofte har vi en dialog på gang mellom hode og kropp? Og hvordan kan hodet tolke de ulike signalene som kroppen sender, slik at vi forstår hva det er den mener? Dette krever trening. Kall det gjerne mental trening, jeg liker å kalle det dialog. Å ha kroppen med i toppen 🙂

Jeg har gjort mine egne erfaringer og trent mye på å kjenne etter hva det er som trigger søtsuget mitt. Her kommer mine topp 3 årsaker og løsninger. Jeg er veldig spent på å høre dine og hva din taktikk er 🙂

1. Årsak: Stress.
Hva skjer med kroppen? Jeg finner ikke ro. Skuldrene oppunder ørene, hodet renner over av tanker, stemmen inne i meg går på høy-speed, jeg må finne noe fort fort fort, hendene leter febrilsk, jeg søker søtt raskt og effektivt. Må ha det NÅÅÅÅÅÅ.
Min løsning: 5 magedrag med dyp pust. Roe ned. Sitt ned et stille sted og gjenfinn pusten. Gud så deilig å la stresset slippe tak.

2. Årsak: Søvnmangel.
Hva skjer med kroppen? Jeg er daff. Jeg er treg og alt går i slow motion. Jeg synes faktisk synd på meg selv, nesten litt deppa. Søker skuffer og skap litt på måfå. Giddalaus. Må ha noe fordi jeg er litt trist og slapp.
Min løsning: Kan jeg legge meg; GJØR DET. Kan jeg ikke; ta et glass vann, gå på badet og se i speilet. Det er straks min tur. Få ungen i seng, rydd ut av oppvaskmaskinen, dropp TV´en og legg deg uten telefonen. Imorgen vil jeg takke meg selv 🙂 Det er godt å kunne ta seg selv litt i nakken av og til.

3. Årsak: Skrubbsulten
Hva skjer med kroppen? Ingen vits i å beskrive denne følelsen:)
Min løsning: Sett på musikk. Før sangen er ferdig har jeg da klart å smøre en skive, finne en banan eller åpne en yoghurt. Som regel er dette rett før middag, så i løpet av sangen har jeg også rukket å sette på poteter, funnet frem en pakke fisk eller kjøtt og noen grønnsaker. Da blir det jo plutselig for dumt å skulle kaste i seg noe usunt, nå som middagen straks er ferdig:)

Det finnes ingen fasit, men jeg tenker at nysgjerrighet til årsaken av søtsuget er et startpunkt.
Også gjelder det å finne sin egen strategi:)

Skal man holde seg helt borte fra sjokolade eller skal man bruke kosemerke på en rute om dagen?

Nicole

Comments

Kommentarer