Viljestyrke er evnen du har til å gjennomføre det som skal til for å nå målene dine. Viljestyrken er ikke konstant. De fleste opplever at de noen dager har mer viljestyrke enn andre dager, og motsatt. Den kan for eksempel føles lav etter en natt hvor du har sovet dårlig.

Du har bestemt deg for å endre livsstilen din og bli en sunnere, sprekere og slankere utgave av deg selv. Det krever at du setter deg mål om hva du ønsker å oppnå – og at du gjør det du kan for å komme dit. Uansett hvilke mål du har satt deg, krever veien mot å nå dem at du må ta valg som ikke alltid er like enkle eller lystbetonte. Da er det viljestyrken som hjelper deg til å ta de rette valgene.

Nå må du gjøre ting litt annerledes og forsøke noe nytt!
Og det er her du kommer til å få behov for viljestyrken din.
Hver dag må du ta 100vis av valg når det gjelder ditt nye liv. Skal jeg spise litt sjokolade i dag? Hva skal jeg lage til middag? Jeg orker ikke å trene i dag. Osv.

Heldigvis er viljestyrken som en muskel – den kan trenes!
1) Det første du må gjøre, er å sette deg klare mål. Du MÅ vite hvor du skal og hvorfor det er viktig for deg å komme dit.

2) Deretter er det lurt å ikke gape over for mye på en gang, for da kan det være vanskelig å holde fokus. Nyttårsforsetter er et eksempel på dette. Da setter en seg mange mål på en gang, og mister fort motivasjonen fordi at det føles uoverkommelig. Finn deg heller to områder du vil jobbe litt ekstra med i uken som kommer. På disse to områdene finner du en konkret handlingsplan som du skal gjennomføre. Hvis ett av ukens mål er å drikke nok vann, kan du si: «Jeg skal drikke et glass vann før hvert måltid. Med 6 måltid hver dag og glass på 3 dl vil dette til sammen bli 1,8 liter vann hver dag.» Eller dersom et av målene dine er å begynne å trene, kan du si «Jeg skal gå en halvtimes tur mandag, onsdag og fredag mellom middag og nyhetene kl 19:00».

3) Legg til rett for å lykkes! Dersom du planlegger å kutte ned på sukkerinntaket ditt, er det lurt å tømme skuffer og skap for søte fristelser slik at det blir enklere for deg å gjennomføre planen din. Har du tenkt å begynne å gå tur, men mangler gode sko, bør du gå til innkjøp av et par joggesko så snart som mulig. Ellers blir gjennomføring av planen din vanskelig.

4) Belønn deg selv underveis. Du må velge en form for belønning som motiverer deg til innsats og som du virkelig ønsker deg. Hva det er, vet du best selv. Du kan bruke penger på det, men det er ikke nødvendig å bruke mye. En liten butikkrunde for å prøve vårklær og nyte synet av seg selv i en størrelse mindre kan være en fin belønning etter å ha gått ned 5 kilo. Eller en tur på cafe i fred og ro med en kopp te og et nytt ukeblad.
Eller du kan unne deg joggesko dersom du har nådd et treningsmål du har satt deg. Det er ikke så nøye hva belønningen er, poenget er at du skal unne deg en påskjønnelse for vel gjennomført arbeid. Og forhåpentligvis er det med på å motivere deg til å sette deg mye mål du kan nå.

Hemmeligheten med å trene viljestyken er å sette seg små mål som er overkommelige, og holde disse over tid. Sliter du med å komme i gang med å trene styrke, kan det være til stor hjelp å begynne å ta 20 armhevinger hver dag. Etter en tid merker du at du klarer 5 til, og da øker du til 25. Samtidig kan du legge inn en ny øvelse. Slik bygger du seg opp, både fysisk og psykisk.

Jobber du bevisst med disse punktene, er du et godt stykke på vei mot en sterkere viljestyrke!

Lykke til!
COLOURBOX1655316_Muffins_1000x650

Comments

Kommentarer