Sukkerkick i barnebursdag?

Som småbarnsmamma kommer jeg ikke utenom barnebursdag. I år både i barneskolen, og i barnehagen (da jeg har to barn på 4 og 7 år). Jeg spurte for en tid tilbake min eldste datter hvordan hun ville feire sin store dag og fikk følgende svar: “Leos lekeland, pølser, pannekaker, kakao, gele, godis, kake, ja, stooor kake mamma”.

Jeg har i etterkant hatt noen dager til å reflektere litt over dette. Hvordan gjøre denne barnebursdagen sunnere? Risikerer jeg å ta bort kosen hvis jeg fokuserer på et sunnere barneselskap? Leste for en tid tilbake på nett, jeg husker desverre ikke hvor, at barn får i seg 4-5 ganger så mye sukker i barneselskap. Barn lærer seg jo tidlig (mine barn inkludert) at “kos, det innebærer noe søtt”.

Når det er sagt syntes jeg selvfølgelig at det er greit å la barna skeie ut med sukker nå og da, så lenge det daglig kostholdet er sunt – tenker jeg, men det å gjøre grep for et sunnere kosthold vil være til fordel for hele familien er mitt motto.

Min datters klasse har ca. 30 barn. Jenter inviterer stort sett jentene, og guttene inviterer alle guttene i klassen.  Kjapt regnet blir det 12-15 barnebursdager i løpet av et skoleår for vår del. Min helsetilstand tilsier for tiden «gode og dårlig dager». Dvs. at jeg er stor fan av å gjøre det enkelt. Jeg laget derfor en slagplan. Bursdag hjemme (gjorde en avtale om det). Handle inn det som skulle til, og planla sammen med burdsdagsbarnet aktiviteter for hele bursdagen. Ønsket selskapet velkommen inn og satte alle til bords sammen med bursdagsbarnet.

Pyntet med frost tema og hatter etter ønske

Pyntet med frost tema og hatter etter ønske

Jeg pyntet på forhånd bordet med hvit papirduk og la ut fargestifter slik at alle gjestene kunne skrive en hyggelig hilsen / tegne på “duken” til bursdagsbarnet mens de ventet på pølsene. Jeg kjøpte inn kylling, wienerpølser, grove pølsebrød og speltlomper. Til maten ble det servert sukkerfri saft. Det kom ikke en eneste kommentar på maten eller spørsmål om brus. Sistenevnte var jeg egentlig forberedt på skulle komme.

Etter mat ble alle samlet til “flasketuten peker på” (jeg googlet meg til bursdagsleker før selskapet) og andre leker jeg selv husker ble benyttet på samme alder. “Flasketuten peker på” husker jeg var en favoritt. I dette selskapet ble det til at den flasken pekte på, leste opp kortet sitt og ga gaven sin. På den måten tok vi oss god tid til gavene, og alle fikk se hva bursdagsbarnet fikk. Det holdt gruppen samlet og ingen følte seg utenfor.

Til denne leken ble det satt frem frukt og saft så de kunne forsyne seg de som ønsket.

Oppskåret frukt, servert i selskapet

Oppskåret frukt, servert i selskapet.

Neste lek, musikkleken, selvsagt med Markus & Martinius fra mobiltelefonen med høyttaler – på full guffe. Alle ut på gulvet og danset etter musikken. Når musikken stoppet skulle man stå i den siste posisjonen man var i. Vinneren fikk en liten premie (en liten oppmerksomhet kjøpt på Nille før selskapet – dette var et populært innslag). Vi var også innom trampolina og hoppet litt etter tur, og en ny konkurranse; om hvem som klarte å snurre denne diabloen (en leke hun fikk i gave) lengst.

I fare for å gjennta megselv følte jeg virkelig lekene samlet selskapet. Det ble ikke stress, jentene holdt seg samlet og latteren satt løst. En fryd å høre på. At jeg ikke har tenkt på dette før! Vi avsluttet med å samle selskapet tilbake til bordet, og før kaken kom på bordet så hadde vi viskeleken og litt mer tegning. Det var så koselig å høre all latteren rundt bordet og høre hemlighetene om hvilken gutt i klassen som var kjekkest og hvem som skulle gifte seg med hvem når de ble voksne:)

Sjokoladekake ble bestilt av bursdagsbarnet. Jeg laget den enkel. Toro posemix, med mørk sjokoalde og strø som topping.

Sjokoladekake

Jeg er forholdsvis ny i bloggverden og urutinert som jeg er, tok jeg bare ett bilde av kaken før jeg serverte. Ser i etterkant at jeg har klart sette på 8 lys. Hun ble altså syv år. Ingen tvil om at jeg skal fokusere på dette i fremtidige barneselskap for mine barn. Aktiviteter, leker fremfor masse søtsaker. Jeg er nemlig ganske sikker på at disse få enkle grepene ikke la noen demper på bursdagsfesten. Noe min datter bekreftet når jeg la henne på kvelden.

Jeg avsluttet kvelden med en liten luftetur ute i skogen med rolig musikk, frisk luft og egentid. Deilig avslutning på en hektisk hverdag.

meg 10.09.16

Følg gjerne siden min på Facebook? Roede-kursleder Elisabeth Bang. Følger du denne får du gjennom uken tips og råd innenfor livsstilsendring samt oppskrifter på sunn mat for hele familien, konkurranser m.m.

Hilsen Elisabeth

Comments

Kommentarer

Av | 11. september 2016|elisabethbang|

Om forfatteren:

Kursleder for Grete Roede på nett